Pečivo a obiloviny patří mezi základní složky stravy každého jedince. Jsou velmi významným zdrojem energie a sacharidů. Mohou tvořit součást nejen snídaní a svačin, ale i obědů a večeří. Jde o jakési multifunkční potraviny.
Kromě toho, že jsou bohaté na sacharidy, není jediné, mohou být zdrojem i minerálních látek, vitamínů, ale také vlákniny. Jednotlivé množství se odvíjí od druhu pečiva. Zda se jedná o pečivo, které je upečené z mouky celozrnné nebo bílé.
Pod pojmem jedna porce si můžeme představit jednu housku, jeden rohlík nebo jeden plátek chleba, hrnek těstovin, rýže nebo nejrůznějších cereálií.
Pro děti mezi dvěma a čtyřmi lety se doporučují dvě až tři porce denně. Dětem nad čtyři roky můžeme dávku o jednu porci denně navýšit. A u dospělých jedinců se doporučují tři až šest porcí.
Obsah vlákniny
Potravina 100 g | Vláknina g/100g |
Housky | 3 |
Pšeničný chléb | 4 |
Vícezrnný chléb | 5,6 |
Ovesné vločky | 6,7 |
Müsli | 4 |
Knachebrot | 14 |
Sojové pečivo | 7,7 |