Recepty

Co víme o pečivu a obilovinách?

Pečivo
pixabay.com

Pečivo a obiloviny patří mezi základní složky stravy každého jedince. Jsou velmi významným zdrojem energie a sacharidů. Mohou tvořit součást nejen snídaní a svačin, ale i obědů a večeří. Jde o jakési multifunkční potraviny.

Kromě toho, že jsou bohaté na sacharidy, není jediné, mohou být zdrojem i minerálních látek, vitamínů, ale také vlákniny. Jednotlivé množství se odvíjí od druhu pečiva. Zda se jedná o pečivo, které je upečené z mouky celozrnné nebo bílé.

Pod pojmem jedna porce si můžeme představit jednu housku, jeden rohlík nebo jeden plátek chleba, hrnek těstovin, rýže nebo nejrůznějších cereálií.

Pro děti mezi dvěma a čtyřmi lety se doporučují dvě až tři porce denně. Dětem nad čtyři roky můžeme dávku o jednu porci denně navýšit. A u dospělých jedinců se doporučují tři až šest porcí.

Obsah vlákniny

Potravina 100 g Vláknina g/100g
Housky 3
Pšeničný chléb 4
Vícezrnný chléb 5,6
Ovesné vločky 6,7
Müsli 4
Knachebrot 14
Sojové pečivo 7,7
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Novinky

Moderní online magazín pro budoucí i současné maminky.

Partneři:

čtk tisková kancelář

 

Copyright © 2014-2023 Obsah on-line magazínu o bydlení FirstHome.cz je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu nebo jeho části veřejnosti, a to jakýmkoli způsobem, je bez předcházejícího souhlasu redakce zakázáno.

To Top